Συμβουλές Διατροφής

Συμβουλές Διατροφής
Client

John Smith

Date

Oct 25, 2021

Category

Fitness

Address

California

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της Γαστρίτιδας

– Μικρά και συχνά γεύματα και αποφυγή μεγάλων σε όγκο γευμάτων

– Καλή μάσηση της τροφής

– Αποφυγή όξινων τροφών, λεμονιού και ξυδιού

– Αποφυγή καρυκευμάτων και μπαχαρικών

– Αποφυγή λιπαρών και τηγανιτών τροφών

– Αποφυγή προσθήκης πολύ αλατιού στο φαγητό και κατανάλωσης έτοιμων φαγητών με πολύ αλάτι, όπως αλλαντικά, παστά, καπνιστά, τουρσί

– Αποφυγή κατανάλωσης πιτών με σφολιάτα ή φύλλο κρούστας

– Περιορισμός της κατανάλωσης ξηρών καρπών

– Αποφυγή τροφών με σπόρους και σουσάμι

– Περιορισμός της σοκολάτας και γενικά των γλυκών

– Περιορισμός του καφέ, των αναψυκτικών με καφέ και του τσαγιού

– Αποφυγή αναψυκτικών με ανθρακικό

– Περιορισμός των αλκοολούχων ποτών

– Αποφυγή καπνίσματος

– Μείωση άγχους

 

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

– Μείωση του βάρους

– Μικρά και συχνά γεύματα και αποφυγή μεγάλων σε όγκο γευμάτων

– Καλή μάσηση της τροφής

– Αποφυγή αυξημένων ποσοτήτων αναψυκτικών και όξινων χυμών εσπεριδοειδών, όπως χυμός πορτοκαλιού, λεμονιού, γκρέιπφρουτ, κ.α.

– Περιορισμός της σοκολάτας και γενικά των γλυκών

– Αποφυγή του καφέ

– Περιορισμός των αλκοολούχων ποτών

– Αποφυγή κατάκλισης για 2-3 ώρες μετά το γεύμα και ανύψωση
του κεφαλιού και του κορμού κατά τον ύπνο.

– Αποφυγή σωματικής δραστηριότητας μετά τα γεύματα

– Αποχή από το κάπνισμα

Συμβουλές για Δυσκοιλιότητα

– Η Καθημερινή πρόσληψη 25g φυτικών ινών (βλέπε πίνακα ενδεικτικών τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες)
– Κατανάλωση πρωινού
– Επαρκής πρόσληψη υγρών (τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερό ημέρα)
– Ένταξη σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα
– Μην καθυστερείτε να πάτε στην τουαλέτα όταν νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε.

Πίνακας. Ενδεικτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα γραμμάρια (g) των φυτικών ινών αναφέρονται στα λαχανικά και τα φρούτα ανά 100g ωμού προϊόντος, στα δημητριακά πρωινού ανά 30g προϊόντος και στα αμυλούχα τρόφιμα σε 1 φλιτζάνι μαγειρεμένου προϊόντος με εξαίρεση την πατάτα και την γλυκοπατάτα που αναφέρονται ανά 100g ωμού προϊόντος.

Γενικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του Ευερέθιστου Εντέρου

– Μείωση άγχους
– Αποφυγή παράλειψης ή καθυστέρησης γευμάτων
– Καλή μάσηση της τροφής
– Αποφυγή κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων και προτίμηση κατανάλωσης σπιτικού φαγητού μαγειρεμένου με φρέσκα υλικά
– Αποφυγή πικάντικων φαγητών που περιέχουν καρυκεύματα και μπαχαρικά
– Αποφυγή λιπαρών και τηγανιτών τροφών • Περιορισμός της κατανάλωσης ξηρών καρπών
– Αποφυγή τροφών που περιέχουν σπόρους ή σουσάμι • Περιορισμός της σοκολάτας και γενικά των γλυκών φλιτζάνια
– Περιορισμός του καφέ και του τσαγιού σε έως και 2 ημερησίως
– Αποφυγή αναψυκτικών με ανθρακικό
– Περιορισμός των αλκοολούχων ποτών
– Σωματική άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα
– Κρατήστε ημερολόγιο με το τι τρώτε και τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσετε μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων φαγητών

Επιπρόσθετες συμβουλές για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, κράμπες, αέρια

– Κατανάλωση 1 κουταλάκι του γλυκού λιναρόσπορα την ημέρα * Αποφυγή τρόφιμων τα οποία είναι δύσκολο να πέψετε όπως λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, κρεμμύδια και αποξηραμένα φρούτα
– Αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων που περιέχουν το γλυκαντικό σορβιτόλη (π.χ. τσίχλες)
– Κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μόνο εάν είναι ανεκτά και δεν πυροδοτούν τα παραπάνω συμπτώματα,

Επιπρόσθετες συμβουλές για την αντιμετώπιση του συμπτώματος της διάρροιας

– Μείωση της κατανάλωσης φαγητών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. μαύρο ψωμί ρύζν ζυμαρικά), ωμά λαχανικά και σκληρά φρούτα ιδίως όσων τρώγονται και με τη φλούδα
– Ελεύθερη κατανάλωση κρέατος, ψαριού, πουλερικών (βραστών, ψητών), λευκών ζυμαρικών, ρυζιού, ψωμιού, δημητριακών και βραστών λαχανικών (όπως κολοκύθι, καρότο), καθώς και μαλακών φρούτων (όπως μήλο, αχλάδι) χωρίς τη φλούδα
– Αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων που περιέχουν το γλυκαντικό σορβιτόλη (π.χ. τσίχλες)
– Κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μόνο εάν είναι ανεκτά και δεν πυροδοτούν τη διάρροια

Συμβουλές για τη διαιτητική αντιμετώπιση της Κοιλιοκάκης- Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

Αποκλεισμός τροφίμων που περιέχουν γλουτένη

– Δημητριακά και άλευρα: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα άλευρα αυτών, σιμιγδάλι, κουσκούς, πίτουρο και σπέρμα σπαρκού
– Δημητριακά πρωινού: Όλα όσα έχουν ως βάση το σιτάρι, μούσλι
– Ψωμί, κέικ, μπισκότα: Όλα τα κανονικά ψωμιά και αρτοσκευάσματα, φρυγανής παντεσπάνι, κρουασάν, τσουρέκια, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια, κράκερς, πάστες, πουτίγκες, πίτσες, φύλλο για πίτες και γλυκά και πίτες για σουβλάκι
– Ζυμαρικά: Όλα τα φρέσκα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα ζυμαρικά
– Κρέας και πουλερικά: Κρεατόπιτες, κονσέρβες κρέατος λουκάνικα και αλλαντικά που δεν είναι 100% κρέας. Κρέας και πουλερικά που συνοδεύονται
από έτοιμες σάλτσες.
– Ψάρι: Κροκέτες, πάλι sticks και fan figura
– Γαλακτοκομικά: Ροκφόρ, blue cheese κρέμα τυριού, τυροκροκέτες σάλτσες
τυριού και σοκολατούχο γάλα
– Λαχανικά Όσπρια-Φρούτα: Λαχανικά, όσπρια και φρούτα σε κονσέρβα, κροκέτες λαχανικών ή όσα έχουν επαλειφθεί με αλεύρι
– Άλλα: Τσίχλες, καραμέλες, τσιπς γκοφρέτες
– Αλκοόλ: Όλων των ειδών οι μπύρες

Τρόφιμα που μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα

– Δημητριακά και άλευρα ρυζ, ρυζάλευρο, πίτουρο ρυζιού, καλαμπόκι, καλαμποκάλευρα, σόγια, αλεύρι σόγιας, πατάτα, άμυλο και αλεύρι πατάτας, αρακάς, ρεβίθια, σουσάμι
– Δημητριακά πρωινού: Όλα όσα έχουν ως βάση το ρύζι και το καλαμπόκι
– Ψωμί, κέικ, μπισκότα: Ειδικά ελεύθερα γλουτένης ψωμιά, μπισκότα, κέικ, ζύμη για πίτσα, κουλούρια, μίγματα αλεύρων, μαρέγγα σαντιγί, αμυγδαλωτά, ταχίνι
– Ζυμαρικά: Ζυμαρικά από καλαμπόκι και ρύζι και ειδικά ζυμαρικά ελεύθερα γλουτένης
– Κρέας και πουλερικά: Όλα τα φρέσκα κρέατα και πουλερικά. Τα κονσερβοποιημένα ή συσκευασμένα κρέατα που περιέχουν μόνο τα φυσικά τους υγρά. Τα λουκάνικα και τα αλλαντικά που περιέχουν μόνο κρέας ή είναι
ελεύθερα γλουτένης.
– Ψάρι: Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα ψάρια που δεν προετοιμάζονται με αλεύρι ή σερβίρονται με έτοιμες σάλτσες
– Γαλακτοκομικά και αυγά: Γάλα, γιαούρτι, αφρόγαλα, τυρί (αγελαδινό, κατσικίσιο, σόγιας), βούτυρο γάλακτος, μαργαρίνη, κρέμα γάλακτος, αυγά.
– Λαχανικά Όσπρια Φρούτα: Όλα εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ότι δεν επιτρέπονται
Άλλα: Ζάχαρη μαρμελάδα, μέλι, σορμπέ σαντιγί, αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά, μπαχαρικά, καρυκεύματα, τσάι, καφές, κακάο, κρασί, υψηλής καθαρότητας ποτά

Διατροφικές Συμβουλές για Εγκύους

Λαχανικά
Τι να προτιμήσω
  • Ποικιλία Λαχανικών
  • Λαχανικά πλούσια σε φυλλικά οξύ, όπως μαρούλι ρόκα σπανάκι, χόρτα, μπρόκολο, προέδρες, αποχής, μπάρες, φασολάκια
Τι να προσέξω
  • Πλένετε σχολαστικά τα λαχανικά
  • Καταναλώστε να σε σύντομο χρονικά διάστημα από την προετοιμασία τους
Τι να αποφύγω
  • Έτοιμες σαλάτες από εστιατόρια

 

Φρούτα
Τι να προτιμήσω
  • Ποικιλία Φρούτων
  • Φρούτα πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, όπως πορτοκάλι, φράουλες, ακτινίδια, μανταρίνια, μπανάνα, πεπόνι
Τι να προσέξω
  • Πλένετε σχολαστικά τα λαχανικά
Τι να αποφύγω
  • Έτοιμες φρουτοσαλάτες

 

Δημητριακά & Πατάτες
Τι να προτιμήσω
  • Η μεγαλύτερη ποσότητα Δημητριακών να είναι ολικής άλεσης

 

Γάλα και Γαλακτομικά Προϊόντα
Τι να αποφύγω
  • Μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Μαλακά τυριά όπως ανθότυρο, κατίκι, μυζήθρα, μη συσκευασμένη φέτα, μπλε τυρί εκτός αν είναι πλήρως μαγειρεμένα (πχ τυρόπιτα, μακαρόνια φούρνου κλπ).

 

Όσπρια
Τι να προτιμήσω
  • Για αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν, συνδυάστε με μια πηγή βινταμίνης C, όπως οι πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα μυρωδικά όπως ο κόλιανδρος, το σχοινόπρασο, το θυμάρι ο βασιλικός και ο μαϊντανός.
Τι να προσέξω
  • Εάν νιώθετε “φούσκωμα” όταν καταναλώνετε όσπρια,
    • Αφήστε τα να μουλιάσουν για αρκετή ώρα
    • Βράστε τα για αρκετή ώρα
    • Καταναλώστε μικρότερη ποσότητα, περισσότερες φορές την ημέρα ή την εβδομάδα

 

Λευκό & Κόκκινο Κρέας
Τι να προτιμήσω
  • Το κρέας να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο και να καταναλώνεται όσο είναι ζεστό.
  • Φυλάξτε το κρέας που δεν καταναλώθηκε στο ψυγείο και καταναλώστε το εντός μιας ημέρας.
Τι να αποφύγω
  • Συκώτι και πατέ
  • Πρϊόντα αλλαντοποιίας, όπως σαλάμι, ζαμπόν κλπ.
  • Κρύο κοτόπουλο ή γαλοπούλα σε έτοιμα σάντουιτς.

 

Ψάρια και θαλασσινά
Τι να προτιμήσω
  • Ποικιλία ψαριών
  • Φροντίστε τουλάχιστον η 1 μερίδα την εβδομάδα να είναι λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλες, γαύρος, τσιπούρα, γόπα, σαφρίδι, ζαργάνα.
Τι να προσέξω
  • Να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο και να καταναλώνεται όσο είναι ζεστό.
  • Φυλάξτε την ποσότητα που δεν καταναλώθηκε στο ψυγείο και καταναλώστε την εντός μιας ημέρας.
  • Πολύ μεγάλα ψάρια, όπως ξιφίας, τόνος, σκουμπρί, κολιός πέστροφα ανοικτής θαλάσσης και παγκάσιους.
  • Ωμά ψάρια και θαλασσινά
  • Έτοιμες για κατανάλωση αποφλοιωμένες γαρίδες.
  • Καπνιστά ψάρια και θαλασσινά.
  • Κονσερβοποιημένα ψάρια και θαλασσινά.

 

Αυγά
Τι να προτιμήσω
  • Παστεριωμένα αυγά
  • Βράστε πολύ καλά τα αυγά. Καταναλώστε τα σφιχτά και όχι μελάτα.
  • Μαγειρέψτε καλά τα τρόφιμα που περιέχουν αυγό.
  • Μη χρησιμοποιείται σπασμένα αυγά. Εάν αγοράσετε συσκευασμένα τρόφιμα που
    περιέχουν αυγό, όπως μαγιονέζα, ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης και καταναλώστε έως την ημερομηνία λήξης.
Τι να αποφύγω
  • Τα ωμά αυγά, όπως σε σπιτική μαγιονέζα μους, κλπ
  • Έτοιμες σαλάτες και τρόφιμα που περιέχουν αυγά ή μαγιονέζα σε εστιατόρια

 

 

Οινοπνευματώδη ποτά
Τι να προτιμήσω
  • Σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο πρώτο τρόμηνο συνίσταται η αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών

Γενικές Συμβουλές

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, πριν και μετά το χειρισμό τροφίμων, ιδιαίτερα ωμών (όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και λαχανικά).
  • Καθαρίζετε καλά τον πάγκο της κουζίνας και τα σκεύη που χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων
  • Καφεΐνη: έως 200mg/ημέρα (~όχι περισσότερα από 2 φλιτζάνια/ημέρα)