Ποιές τροφές “ρίχνουν” τη χοληστερίνη

Ποιές τροφές “ρίχνουν” τη χοληστερίνη
8 Δεκ 2022
  Η συμπεριφορά της χοληστερόλης στο αίμα μας είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας για την κατάσταση των αρτηριών του οργανισμού μας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αφήνει αδιάφορους.Τα χρόνια υψηλά επίπεδα της ¨κακής¨ LDL ή-και τα χαμηλά επίπεδα της ¨καλής¨ HDL χοληστερίνης μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν στη δημιουργία πλακών απο λιπίδια στα τοιχώματα ζωτικών αρτηριών με αποτέλεσμα φλεγμονές και θρομβώσεις με πιθανή κατάληξη το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδειο. Η προσπάθεια για να διατηρήσουμε τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αποφύγουμε τυχόν καρδιοεγκεφαλικές ¨περιπέτειες¨πρέπει να είναι μακροχρόνια με ταυτόχρονο περιορισμό της κατανάλωσης λιπαρών ζωικής προέλευσης και αύξηση της σωματικής άσκησης. Ακόμα και όταν τα ¨νούμερα¨αρχίζουν να χτυπάνε ¨κόκκινο¨,η πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι μια διατροφική παρέμβαση στον τρόπο ζωής του ατόμου και μόνο όταν υπάρχει σχετική αποτυχία συνίσταται η χορήγηση φαρμάκων. Υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν να αποβάλλουμε περισσότερη χοληστερόλη ή να προσλαμβάνουμε λιγότερη απο αυτά που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Σίγουρα η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή συμβάλλει στη μείωση της πρόσληψης της χοληστερίνης που απορροφάται από το έντερο.Αυτό όμως ισχύει μόνο για τις διαλυτές στο νερό φυτικές ίνες οι οποίες δημιουργούν ένα προστατευτικό είδος ζελατίνης στο έντερο που¨απαγορεύει¨ την είσοδο κάθε λιπαρής μορφής.Τέτοιου είδους ίνες βρίσκουμε στις φακές,σε ορισμένα είδη φασολιών,στη βρώμη,στι ψητές πατάτες με τη φλούδα τους και στα πορτοκάλια.Μία άλλη πολύ χρήσιμη τροφή είναι οι ξηροί καρποί που χρησιμοποιούν τις φυτοστερόλες που περιέχουν με σκοπό να αποτρέψουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στο έντερο.Τα φυστίκια Αιγίνης,οι ηλιόσποροι,τα φουντούκια,τα αμύγδαλα,τα καρύδια αλλά και το σιτάρι ανήκουν σ’αυτήν την κατηγορία.Ωστόσο, η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με ¨μέτρο¨,καθώς οι θερμίδες που περιέχουν δεν ενδείκνυνται για όσους θέλουν παράληλλα να διατηρήσουν και το επιθυμητό βάρος. Άλλες ¨πολύτιμες¨τροφές που με τη λειτουργία των αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχουν μπορούν να ¨ρίξουν¨τη χολήστερίνη είναι τα μήλα,τα αχλάδια,τα δαμάσκηνα,τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κριθάρι.Η σόγια επίσης,όπως και όλα τα παράγωγά της μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη αλλά και τα τριγλυκερίδια του αίματος,μέσω της ειδικής δράσης των αμινοξέων που τη συνθέτουν.Τέλος,σημαντική δράση έχουν και τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα σε φυτικές στερόλες,όπως οι μαργαρίνες και κάποιοι χυμοί πορτοκαλιού.Οι φυτικές στερόλες έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη και όταν βρίσκονται στο έντερο σε μεγάλη ποσότητα λειτουργούν ανταγωνιστικά με τη χοληστερόλη και αποτρέπουν την απορρόφησή της.