Διατροφή και αθλητισμός υψηλού επιπέδου

Διατροφή και αθλητισμός υψηλού επιπέδου
8 Οκτ 2002

Όλοι μας βλέπουμε όταν γίνονται μεγάλοι αγώνες (Ολυμπιακοί, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου κ.ά.) οι αθλητές να κάνουν εκπληκτικά ρεκόρ ή μερικοί να κατέχουν την 1η θέση για πολλά χρόνια (π.χ. Σεργκέι Μπούμκα στο επί κοντό, Καρλ Λιούις στα 100 μ. – 200 μ.).

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης μας, Παγκόσμιος Πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης Κωνσταντίνος Κεντέρης είδαμε να κερδίζει άνετα και τις τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις με τον εκπληκτικό χρόνο στην τελευταία, 19’’85 στα 200 μ. Έχει αναρωτηθεί κανείς τί θυσίες έχει κάνει στην ζωή του και από ποια ηλικία για να αποκτήσει αυτούς τους τίτλους; Δε θα αναφερθώ στις στερήσεις που θα πρέπει να έχει στην προσωπική του ζωή (π.χ. γονείς, διασκέδαση, φίλου κ.λ.π.) αλλά στην ουσία της προσπάθειας για να καταφέρει να πετύχει τέτοιες διακρίσεις.

Στην διαδικασία εξέλιξης ενός αθλητή σε αθλητή υψηλού επιπέδου, συνυπάρχουν (6) έξι παράμετροι που κάθε μία εξειδικευμένα καλείται να βοηθήσει αυτή την εξέλιξη. Κατάλληλοι και ειδικοί στον τομέα τους αναλαμβάνουν τους 6 τομείς : ψυχολογία – διατροφή – συμπληρώματα διατροφής – αποκατάσταση – προπόνηση – ταλέντο. Θα αναφερθούμε στον παράγοντα διατροφή που επηρεάζει και προκαθορίζει σε μεγάλο ποσοστό την προσπάθεια του αθλητή.

Η τροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού (π.χ. των νεφρών, συκωτιού, καύσεις κ.λ.π.) ώστε να μπορεί να ανεχτεί την επιβάρυνση της προπόνησης. Για να έχουμε επιστημονική αντιμετώπιση του προγράμματος διατροφής ενός αθλητή υψηλού επιπέδου θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω απαραίτητες επεξεργασίες.

-Αιματολογικές εξετάσεις: ανάλυση αυτών, βρίσκουμε εάν υπάρχουν ελλείψεις από διατροφικά στοιχεία (π.χ. σίδηρο , μαγνήσιο, Β12, ψευδάργυρο κ.λ.π.)
-Βασικό Μεταβολισμό: θα πρέπει να βρούμε τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας το 24ωρο
-Θερμίδες δραστηριότητας: τις ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός για τις καθημερινές ανάγκες (π.χ. να πλυθούμε, να κινηθούμε κ.ά.)
-Θερμίδες κατά την διάρκεια της άσκησης: θα πρέπει να γνωρίζουμε το αγώνισμα αριθμό προπονήσεων, χρόνο προπόνησης, ένταση προπόνησης, εάν ο αθλητής βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας, αγωνιστικής ή αποκατάστασης.
-Σωματομετρικά στοιχεία: Ύψος, βάρος, ηλικία, ποσοστό σωματικού λίπους, άλιπης σωματικής μάζας και νερού σώματος
-Ανάλυση θρεπτικών στοιχείων: Υδατανθράκων, Πρωτεϊνών, Λίπους καθώς και τη σωστή αναλογία βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών.

Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν ένα εξατομικευμένο επιστημονικό πρόγραμμα διατροφής για αθλητή υψηλού επιπέδου, ώστε να του δώσει τη ζωτικότητα και ενέργεια που χρειάζεται για τις απαιτήσεις της προπόνησης.

Τα επιστημονικά προγράμματα διατροφής Weight free έχουν αποδειχτεί αξιόπιστα και σ ’αυτό τον εξειδικευμένο χώρο. Μην ξεχνάμε το παράδειγμα της Πρωταθλήτριας Ελλάδος στα 200 μ. κας Όλγας Καϊδαντζή που ακολουθεί το πρόγραμμα διατροφής Weight free από το 1997. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου 2002 στο Μόναχο Γερμανίας κατέλαβε την 11η θέση και ελπίζουμε στο επόμενο να είναι στο βάθρο των νικητών.