Οι 10 “πολυτιμότερες” τροφές

Οι 10 “πολυτιμότερες” τροφές
8 Δεκ 2022
Υπάρχουν αρκετές τροφές που προσφέρουν πολλά στον ανθρώπινο οργανισμό,όχι μόνο λόγω της θρεπτικής τους αξίας αλλά και λόγω της έντονης προστατευτικής τους δράσηςαπέναντι σε πολλές-σοβαρές ή μη-παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.Αν και μπορεί να αδικήσουμε κάποιες,σας παραθέτουμε τις 10 “πολυτιμότερες”.

Αυγό:

Παρέχει στον οργανισμό πρωτείνες ανώτατης βιολογικής αξίας(ειδικά το ασπράδι),οι οποίες μαζί με τις πολλές χρήσιμες βιταμίνες που βρίσκουμε σ’αυτό,παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος.

Γιαούρτι:

Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της εντερικής χλωρίδας σε υγιή επίπεδα,καθαρίζοντας τον εσωτερικό βλεννογόνο.Περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου,βοηθώντας παράληλλα στην καύση λίπους σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Αποφύγετε τα γιαούρτια με πολύ χαμηλά λιπαρά(0%) γιατί η επεξεργασία που έχουν υποστεί είναι τόσο μεγάλη και “ανορθόδοξη” που συντελεί στη μη απορρόφηση του ασβεστίου και στην απώλεια μεγάλου μέρους των λιποδιαλυτών βιταμίνων τους.

Ντομάτα:

Περιέχει μια ουσία,το λυκοπένιο,η οποία έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.Είναι ιδιάιτερα προστατευτική κατά του καρκίνου του πνεύμονα.Αποφύγετε τις ντομάτες που έχουν λευκές κηλίδες στην επιφάνειά τους.

Μέλι:

Το μέλι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά,ειδικά όταν είναι αγνό.Ωφελεί τη μνήμη και,λόγω του βορίου που περιέχει συντελεί στη μείωση της αποβολής ασβεστίου και μαγνησίου,καθιστώντας το πολύτιμο ειδικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.Το καλό μέλι είναι συνήθως σκουρόχρωμο και πυκνόρευστο,με διαυγή υφή.

Καρότο:

Βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στη σωστή λειτουργία της όρασης και προστατεύει απο τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.Έχει επίσης καρδιοπροστατευτική δράση.Τα καρότα πρέπει να πλένονται καλά με χλιαρό νερό και σαπούνι πιάτων.

Κρεμμύδι:

Έχει ισχυρή αντικαρκινική αλλά και αντισηπτική δράση,καθώς περιέχει μια ουσία “καθαρτική” για τις αρτηρίες.Προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από τον καρκίνο των ωοθηκών και από τη λευχαιμία.

Αγκινάρες:

Αποτελούν πολύ πλούσια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου,σιδήρου και φυτικών ινών.Το ασβέστιο που παίρνουμε από τις αγκινάρες είναι διπλάσιο σε ποσότητα απ’αυτό που παίρνουμε από το μητρικό γάλα!

Κοτόπουλο:

Το σκούρο μέρος του είναι πηγή υψηλής βιολογικά πρωτείνης,ανώτερης και από αυτής του μοσχαρίσιου κρέατος.Προτιμούμε κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που δεν είναι επιβαρυμένα με ορμόνες και έχουν ελάχιστο λίπος.

Φασόλια:

Μία από τις πιο πλούσιες πηγές πρωτεινών και βιταμινών,αβεστίου,σιδήρου και φωσφόρου.Αποφύγετε την προσθήκη σόδας πριν το μαγείρεμα γιατί καταστρέφεται η πολύτιμη θειαμίνη που περιέχουν.

Λάδι:

To ελαιόλαδο είναι από τις πολυτιμότερες τροφές.πηγή “ωφέλιμων” λιπαρών,με ισχυρή αντικαρκινική δράση,ειδικά κατά του καρκίνου του οισοφάγου και των μαστών.Ωστόσο,η υψηλή θερμιδική του απόδοση μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και,έμμεσα,σε προβληματα υγείας.