Διατροφή & Παιδική Ηλικία

Διατροφή & Παιδική Ηλικία
8 Ιούν 2002

Η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου γιατί εκεί μπαίνουν οι βάσεις, που στην πορεία θα διαμορφώσουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Η αντιμετώπιση και η καθοδήγηση των γονιών πρέπει να είναι συνετή σε όλο το φάσμα της ανάπτυξης του παιδιού, από το ήθος και τη συμπεριφορά του μέχρι τη διατροφή του. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι να έχει το παιδί μία ισορροπημένη και σωστή διατροφή, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όχι μόνο για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους αλλά και για να υπάρχει υγεία στον οργανισμό του.

Τα επιστημονικά προγράμματα Weight free επισημαίνουν ότι για την επίτευξη της σωστής και ισορροπημένης διατροφής δεν χρειάζεται να γίνεται ιδιαίτερο ή ξεχωριστό φαγητό για το παιδί. Ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ποσότητα που θα καταναλώσει καθημερινά. Να μην υπερβαίνει την ποσότητα που θα του προσφέρει πληρότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Το παιδί συμπεριφέρεται στο τραπέζι με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται και στις άλλες δραστηριότητες. Δείχνει την ορμή του να πειραματιστεί και να παρακολουθήσει τα πάντα, μαθαίνει κυρίως με την μίμηση. Αντιγράφει τη συμπεριφορά των γονιών. Κατά την διάρκεια του φαγητού, τα επιστημονικά προγράμματα Weight free παροτρύνουν να αφήσετε το παιδί να κληρονομήσει τις καλές διατροφικές συνήθειες, την κλασική ελληνική κουζίνα που συμπεριλαμβάνεται στη μεσογειακή διατροφή, η οποία με την σειρά της θεωρείται από τις καλύτερες.

Οι συνήθειες της διατροφής αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία. Όταν αναπτυχθούν κακές συνήθειες διατροφής είναι δύσκολο να αλλάξουν. Γι’ αυτό υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να βοηθήσουν στους γονείς στο θέμα της διατροφής. Στο στάδιο της παιδικής ηλικίας οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν τη χρησιμότητα όλων των τροφών όπως τις βιταμίνες που προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τους υδατάνθρακες που προσφέρει το άμυλο κ.ά. Επίσης, να τονίσουν τις βλαβερές συνέπειες της υπερκατανάλωσης γλυκών και παγωτών.

Σ’ αυτή την ηλικία όμως, η εξήγηση όλων αυτών είναι δυσνόητη, ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσα από το παιχνίδι. Στις αναπτυγμένες χώρες η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αποτελεί σπουδαίο πρόβλημα, ενώ στις υποανάπτυκτες χώρες πιο συχνό πρόβλημα είναι ο υποσιτισμός. Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων κατά την παιδική ηλικία.

Η Weight free προτείνει τη διατήρηση του ιδανικού βάρους μέσα από ένα επιστημονικό πρόγραμμα, χωρίς τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η κακή και άστατη διατροφή. Κυρίως στην ηλικία αυτή που το παιδί αναπτύσσεται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια της σωστής και ισορροπημένης διατροφής.