Η διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη
8 Δεκ 2002

Είναι λάθος η άποψη πως οι εγκυμονούσες πρέπει να τρώνε για δύο. Κάθε υπερβολή στο φαγητό πληρώνεται με περιττά κιλά. Προσπαθήστε να τρώτε χωρίς υπερβολές. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα «πόσο παραπάνω πρέπει να τρώω κατά την εγκυμοσύνη μου για να πετύχω την ιδανική αύξηση βάρους;».
Μία πρόσληψη θερμίδων κατά 10-15% καλύπτει όλες τις θρεπτικές σας ανάγκες εφόσον η διατροφή σας είναι σωστά μοιρασμένη και κάνετε ποιοτικές επιλογές τροφών, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του διαιτολόγου σας. Ένας γενικός κανόνας που μπορεί να σας βοηθήσει είναι ότι οι θερμίδες σας μετά την 29η εβδομάδα θα πρέπει να είναι τόσες, ώστε το βάρος σας να μην αυξάνεται παραπάνω από 500gr.ανά εβδομάδα.

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υπολογίζονται περίπου σε 1,2-1,5 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη όπως τυρί, γιαούρτι, κρέας, γάλα, ψάρι, όσπρια, μπορούν εύκολα να καλυφθούν. Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί ως προς την κάλυψη των αναγκών σας σε σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ και γι’ αυτό θα χρειαστεί ο διαιτολόγος ή ο γιατρός σας να σας χορηγήσει τα ανάλογα συμπληρώματα.
Όσον αφορά το ασβέστιο, εάν δεν παίρνετε την επαρκή ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός σας καθημερινά, το σώμα θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα του για να προμηθεύσει το έμβρυο με ότι χρειάζεται για να φτιάξει το σκελετό του. Αυτό σημαίνει ότι θα απασβεστωθούν τα οστά και τα δόντια σας, με αποτέλεσμα να σας δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα όπως απώλεια δοντιών ή οστεοπενία. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε κατά γράμμα τις συμβουλές του διαιτολόγου ή του γιατρού σας προς αποφυγή των παραπάνω προβλημάτων. Τυχόν συμπληρώματα βιταμινών θα πρέπει να καταναλώνονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν επιτρέπεται καμία αυθαίρετη λήψη οποιοδήποτε σκευάσματος.

Αποφύγετε όσο μπορείτε τις τηγανιτές τροφές και το πολύ αλάτι γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο κυκλοφορικό και στην πίεση. Αποφύγετε επίσης τα γλυκά, τη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τις κονσέρβες και γενικά τις «τροφές» που δεν σας προσφέρουν τίποτα. Σας επιβαρύνουν με θερμίδες που δεν σας χρειάζονται και τελικά σας κάνουν περισσότερο κακό απ’ ότι καλό.

Προτιμάτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Όσον αφορά την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνετε καθημερινά σε «φυσιολογικές» συνθήκες είναι περίπου 1,5 λίτρο την ημέρα ή λίγο περισσότερο εάν ιδρώνετε πολύ, κάνετε εμέτους ή εάν η θερμοκρασία σας είναι υψηλή.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης και του αλκοόλ κατά την κύηση. Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα. Ενδεχομένως λοιπόν να επηρεάζεται το έμβρυο. Ο βαθμός του επηρεασμού εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που βάζετε στον οργανισμό σας. Αν πίνετε πολλούς καφέδες και αναψυκτικά και παράλληλα τρώτε σοκολάτες ή σοκολατούχα εδέσματα τότε η πρόσληψη καφεΐνης αυξάνεται σημαντικά και σ’ αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις ενδεχόμενες συνέπειες. Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όπως ούζο, ουίσκι, βότκα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες του εμβρύου. Ένα μικρό ποτηράκι κρασί ή μπίρα όμως, από καιρό σε καιρό, δεν πρόκειται να βλάψει ούτε εσάς ούτε το έμβρυο. Ακολουθείστε λοιπόν τις συμβουλές του διαιτολόγου σας, κάντε προσεκτική και συστηματική εφαρμογή του διαιτολογίου που θα σας συστήσει και αποφύγετε τους εξτρεμισμούς και τις διαιτητικές παρεκτροπές.

Πρέπει τέλος να υπογραμμιστεί ο σημαντικός ρόλος που παίζει η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σήμερα, οι περισσότεροι γυναικολόγοι και διαιτολόγοι συνιστούν στις εγκύους να ασκούνται, κάτω βέβαια από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κατά τη διάρκεια των 40, συνήθως, εβδομάδων της εγκυμοσύνης, το γυναικείο σώμα προσαρμόζεται σταδιακά. Επομένως και η άσκηση της εγκύου πρέπει και αυτή να προσαρμόζεται ανάλογα με τις εβδομάδες κύησης. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε τον καλύτερο έλεγχο αύξησης του βάρους και την ευκολότερη και γρηγορότερη αποκατάσταση του μετά τον τοκετό. Υπάρχουν βέβαια απόλυτες αντενδείξεις άσκησης, κατά τις οποίες δεν πρέπει να γυμνάζεστε. Τέτοιες περιπτώσεις είναι: διαγνωσμένη καρδιακή νόσος, πρόωρη ρήξη υμένων, κίνδυνος πρόωρου τοκετού, ανεπάρκεια τραχήλου, προδρομικός πλακούντας, ιστορικό 3-4 αποβολών, δίδυμη ή τρίδυμη κύηση, επιβράδυνση ενδομήτριας ανάπτυξης, υπερτασική νόσος της εγκυμοσύνης και κολπική αιμορραγία. Στις παραπάνω περιπτώσεις ο γυναικολόγος απαγορεύει την άσκηση.
Στις σχετικές αντενδείξεις άσκησης, μπορείτε να γυμνάζεστε κάτω από την επίβλεψη του γιατρού, του γυμναστή και του διαιτολόγου σας. Οι περιπτώσεις αυτές είναι: αναιμία, νόσος θυρεοειδούς, υπερβολική παχυσαρκία και υπερβολική μείωση του σωματικού βάρους.
Και προσοχή!! Μη γυμνάζεστε μόνες σας. Γυμναστείτε κάτω από την επίβλεψη εξειδικευμένου γυμναστή ή σε ειδικά τμήματα άσκησης για εγκύους που είναι περίπου στην ίδια εβδομάδα εγκυμοσύνης με εσάς.