Διατροφή και 3η Ηλικία

Διατροφή και 3η Ηλικία
8 Αυγ 2002

Η ελληνική οικογένεια εμφανίζεται με τον τύπο της πυρηνικής οικογένειας. Από τον τύπο αυτό απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο τα ηλικιωμένα άτομα (παππούς-γιαγιά) τα οποία ζούνε μόνα τους. Έτσι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους στόχους της διατήρησης της υγείας τους για να μπορέσουν να προσφέρουν έμμεσα την αξία τους στον κοινωνικό περίγυρο και όχι να νιώθουν μοναξιά και απομονωμένοι.

Επειδή η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και η διατήρηση της είναι από τα κυριότερα προβλήματα του, χρειάζεται πάνω από όλα την ισορροπημένη διατροφή. Υγεία εννοούμε την κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού κατά την οποία επικρατεί η φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του σώματος (π.χ νεφρά, συκώτι, καλή λειτουργία του εντέρου κ.λ.π), ώστε να αισθάνεται σωματική και ψυχική ευεξία.

Οποιαδήποτε ασθένεια, νόσος ή χρόνια κατάσταση, που προκαλεί αλλαγές στον τρόπο που τρώει ένας ηλικιωμένος ή κάνει δύσκολο τη σίτιση, βάζει σε κίνδυνο την διατροφική του υγεία. Τέσσερις στους πέντε ηλικιωμένους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην όρεξη, στην πέψη, στο βάρος και στη γενική κατάστασή του.

Το να τρώει κανείς πολύ λίγο ή να τρώει υπερβολικά ή να τρώει τα ίδια φαγητά καθημερινά ή το να μην παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά καθημερινά στη σωστή αναλογία, θα προκαλέσει κακή διατροφική υγεία.

Όσο περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει για ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ελάττωση ή αύξηση της όρεξης, αλλοίωση της γεύσης, δυσκοιλιότητα, αδυναμία, ζαλάδες, ναυτία κ.λπ. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις συμπεριφέρονται όπως και τα φάρμακα και μπορεί να είναι βλαβερά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ηλικιωμένων είναι ότι αυξάνεται το σωματικό λίπος και μειώνεται το ποσοστό του μυϊκού ιστού σε μεγάλο βαθμό. Η συχνή άσκηση βοηθά στην διατήρηση του μυϊκού ιστού σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να μην μειώνονται οι καύσεις του οργανισμού. Ειδικά στις γυναίκες μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, αυξάνεται στην κοιλιακή χώρα το σωματικό λίπος και γενικά υπάρχει αλλαγή κατανομής του λίπους στο σώμα της. Αυτό οφείλεται στην παύση της οιστρογόνου και της προγεστερόνης ορμόνης και το χειρότερο είναι ότι οδεύει σιγά-σιγά προς την οστεοπόρωση.

Όταν μία γυναίκα θέλει να χάσει βάρος μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή στο πρόγραμμα διατροφής που θα ακολουθήσει διότι μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός. Εάν υπάρχουν και προβλήματα υγείας ή παίρνει κάποια φάρμακα, γίνεται πιο δύσκολη η προσπάθεια.

Ο στόχος των επιστημονικών προγραμμάτων διατροφής Weight free είναι να μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα για κάποια χρόνια ασθένεια και να διατηρεί τις λειτουργικές ικανότητες του κάθε ατόμου που βρίσκεται σε αυτή την ηλικία.

Εδώ και έξι χρόνια η Weight free με τα εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής που παρέχει, έχει δείξει το έργο της και γι’ αυτό καθημερινά την εμπιστεύονται μικροί και μεγάλοι.

Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκε εκτενέστερα ο κος Γεώργιος Τούκας την Πέμπτη, 6/6/2002,στο 1ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου, με την ομιλία του, σε συνεργασία με το ΙΝ.ΚΑ