Μην τραβάτε την σκανδάλη

Μην τραβάτε την σκανδάλη
4 Δεκ 2022

Το στρες (η ψυχοσωματική ένταση) είναι μια ύπουλη σκανδάλη για πρόκληση αρρώστιας. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να απαλλαγούν από το καθημερινό στρες υποφέρουν από ποικίλα προβλήματα υγείας, από τα οποία τα συνηθέστερα είναι η κόπωση, οι συχνοί πονοκέφαλοι και οι στομαχικές διαταραχές.

Η συναισθηματική αντίδραση στο στρες είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της ορμόνης κορτιζόλης. Σε στιγμές στρες τα επινεφρίδια (αδένες στην κορυφή των νεφρών) εκκρίνουν την κορτιζόλη. Δυστυχώς, η μακροχρόνια έκκριση κορτιζόλης επιταχύνει την διαδικασία της γήραν- σης.

Η ασυγκράτητη έκκριση κορτιζόλης μπορεί να εμποδίσει την ανοσία, να επιβραδύνει τη σύνθεση των πρωτεϊνών (που είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών), και να οδηγήσει σε απώλεια νευρικών κυττάρων, εγκεφαλική βλάβη, απώλεια οστού, φθορά των μυών, αυξημένο κοιλιακό λίπος, ψύχωση και πρόωρο γήρας και θάνατο.

Η μακροχρόνια υπερέκκριση κορτιζόλης λόγω ενός χρόνιου, παρατεταμένου στρες, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και υπογλυκαιμία, δύο καταστάσεις με μοιραίες συνέπειες.

Μην υποκύπτετε στα αίτια εκλυτικά που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς του στρές:

  • Να ετοιμάζετε μια λίστα που να περιέχει τις καθημερινές σας δραστηριότητες κατά σειρά προτεραιότητας. Ολοκληρώστε όσες απ’ αυτές μπορείτε, αλλά μην τρελαίνεστε αν δεν γίνουν όλες τους.
  • Να παίρνετε μέρος στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και να τις απολαμβάνετε. Αυτό θα περιορίσει το φόρτο του στρες που επιβαρύνει τα επινεφρίδια.
  • Αν εμπλέκεστε σε συγκρούσεις στη δουλειά ή στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού, διαθέστε άνετο χρόνο για να λύσετε τα προβλήματα που ανακύπτουν.

«Μην παίρνετε πολύ στα σοβαρά τη ζωή. Δεν θα βγείτε ποτέ ζωντανοί από αυτή».

ELBERT GREEN HUBBARD, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.