Στάδιο | Χαρακτηριστικά | Αιμοσφαιρίνη (g/100 mL) | Φερριτίνη (ng/mL) | Κορεσμός τρανσφερρίνης (%) |
---|---|---|---|---|
Φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου | Οι τιμές των διαγνωστικών κριτηρίων εντός φυσιολογικών ορίων. Φυσιο- λογική μορφή των ερυθροκυττάρων | >12.0 (Γ) > 16.0 (A) | > 30 (Γ) > 110 (A) | 20-40 (Α,Γ) |
Έλλειψη σιδήρου | Χαμηλά επίπεδα φερριτίνη ορού, χα- μηλή συγκέντρωση σιδήρου στον ορό και χαμηλά επίπεδα τραν- σφερρίνης. Μειωμένα επίπεδα κορεσμού της τρανσφερρίνης. Φυσιολογικές τιμές αιμοσφαιρίνης | >12.0 (Γ) > 16.0 (A) | <30 (Α,Γ) <12 (Α,Γ) | <16 (Α,Γ) |
Σιδηροπενική αναιμία | Χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης, αλ- λαγές στη μορφή των ερυθροκυτ- τάρων (μικρά και υπόχρωμα), χα- μηλός αιματοκρίτης, χαμηλή συ- γκέντρωση σιδήρου στον ορό, μειωμένα επίπεδα κορεσμού της τρανσφερρίνης | <12.0 (T) <14.0 (A) | < 10 (Α,Γ) | <16 (A,T) |

4 Δεκ 2022
Παράγοντες υψηλού κινδύνου για την εξάντληση του σωματικού σιδήρου ή την εκδήλωση ανεπάρκειας στους αθλητές
(πηγή Burke, υπό δημοσίευση)
Παράγοντες κινδύνου αυξημένων απαιτήσεων σιδήρου
Ταχεία φάση ανάπτυξης στους εφήβους
Εγκυμοσύνη (παρούσα, ή κατά τον τελευταίο χρόνο)
Παράγοντες κινδύνου αυξημένων απωλειών σιδήρου ή δυσαπορρόφησης
- Απότομη αύξηση του όγκου της προπόνησης, ιδιαίτερα όταν αφορά τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια
- Προβλήματα γαστρεντερικής δυσαπορρόφησης (π.χ. νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα, παρασιτική λοίμωξη)
- Γαστρεντερική αιμορραγία λόγω χρόνιας χρήσης κάποιων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή της παρουσίας ελκών
- Μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνη ρύση
- Μεγάλες απώλειες αίματος, όπως συχνά μάτωμα της μύτης, πρόσφατη εγχείρηση, τραυματισμοί
- Συχνή αιμοδοσία
Παράγοντες κινδύνου ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου υψηλής βιοδιαθεσιμότητας
- Χρόνια χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη (<8400 κι ή 2000 θερμίδες)
- Χορτοφαγική δίαιτα –ιδιαίτερα στην περίπτωση μιας κακοσχεδιασμένης δίαιτας η οποία δεν περιλαμβάνει ένναλλακτικές πηγές σιδήρου (π.χ. όσπρια και ξηροί καρποί)
- Ιδιόμορφες ή διαταραγμένες διαπητικές συνήθειες
- Μειωμένη ποικιλία τροφίμων στη δίαιτα, όχι κατάλληλος συνδυασμός τροφίμων σε ένα γεύμα (ιδιαίτερα φρούτων και Μαχανικών που περιέχουν βιταμίνη C)
- Μεγάλη κατανάλωση έτοιμων τροφίμων και προϊόντων για αθλητές χαμηλής περιεκτικότητας σε μικρο-θρέ πτικά συστατικά (π.χ. προϊόντα σε μορφή σκόνης, ζεπέ ή στερεής μορφής, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες )
- Δίαιτα πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και ανεπαρκείς ποσότητες κρέατος, ψαριών και κοτόπουλου
- Δίαιτα με «φυσικά» τρόφιμα: έλλειψη κατανάλωσης τροφίμων εμπλουτισμένων σε σίδηρο, όπως δημητριακά πρωινού και ψωμί, που κυκλοφορούν ευρέως